Patent Nedir ?

Patent, sınai mülkiyet haklarından biridir. Seri halinde imal edilecek olan malın belli standartlara uygun olarak yalnız ilk imalatçı tarafından üretilmesi hakkını temsil ettiği gibi, buluşun çalınmasından ve taklitlerinden korunmasını da sağlar. Patent hakkı, genellikle her ülkenin kendi sınırları içinde geçerlidir. Patent sahibi, imal edeceği mamulün başka ülkeler için de patent hakkını isterse, ayrı ayrı o ülkelere müracaat etmesi gerekir. Bazı ülkeler, başka ülkede alınan patent hakkının belli şartlar dahilinde kendilerinde de geçerli olmasına izin verirler. Beynelmilel patent hakkı mevcut değildir.
PATENT KRİTERLERİ
Bir buluşun patent belgesi ile korunabilmesi için gerekli kriterler
-Yenilik
-Tekniğin bilinen durumunun aşılması
-Konusunda uzman biri tarafından kolayca düşünülüp uygulanamayacak bir niteliğe haiz olması.
Patent Çeşitleri ve Patent;
Patent ise buluş sahibinin söz konusu ürün veya usulünü belirli süre ve şartlar dahilinde kullanabilme,satabilme,lisans verebilme hakkına sahip olmasıdır.Bu hakkı gösteren belgeye de Patent Tescil Belgesi veya Faydalı model tescil Belgesi veya Patent Alma denir.
Buluşlar ancak Patent veya faydalı Model tescili ile korunabilir.
Patent Alma Tescil Kanuni Kapsamı Nedir?
Buluşlar 551 sayılı patent haklarının korunması hakkında kanun hükmünde kararname çerçesinde buluş sahibinin korunduğu Patent ve faydalı Model belgeleriyle buluşunun başkaları tarafından üretme veya satma hakkını belirli süre dahilinde engelleme hakkı vermesidir.
Patent Çeşitleri – Patent ve Faydalı Model belgesi süreleri;
Patentler İncelemeli ve incelemesiz olarak ikiye ayrılır;
Bu haklarda süreler,
-İncelemeli Patent ;20 yıl
-İncelemesiz Patent ;7 yıl
-Faydalı Model,10 yıl’dır.
Patent ve Faydalı Model belgesi arasındaki fark;
Patent ve Faydalı Model de en öenmli fark patent başvurularındaki yüklü araştırma ve inceleme ücretlerinin Faydalı Model belgesinde olmaması denilebilir.
Başvuru için Gerekli Belgeler
-Başvuru dilekçesi,
-Tarifname,
Buluşun tüm özellikleri buluş konusunun ilgili olduğu teknik alanda uzman olan kişi tarafından, buluşun uygulanabilmesini sağlayacak nitelikte açık ve ayrıntılı yazılır.Tarifname sırasıyla; buluş başlığı, buluşun ilgili olduğu
teknik saha ve tekniğin bilinen durumu, buluşun çözmeyi amaçladığı teknik problem,
resimlerin açıklanması, resimlerden yararlanarak buluşun açıklanması, buluşun sanayiye uygulanma biçimi şeklindeki alt bölümleri kapsar.
-İstem veya İstemler,
Buluşun patentle ya da faydalı modelle korunması istenilen unsurları tanımlar.Her istem açık ve öz olarak yazılır.İstem veya istemler tarifnamede tanımlanan buluşun kapsamını aşamaz
-Özet,
Özetin başında buluş başlığı yer almalıdır.Özet sadece teknik bilgi verme amacına hizmet eder; tarifname, istemler, eğer varsa resimlerde bulunan temel özellikleri içerir.Buluşun ilişkili olduğu teknik sahayı bildirir.Özet kısmı anlatımın izin verdiği ölçüde kısa olmalı, Tercihen 50 ila 100 kelimeden oluşmalıdır.
-Resimler,
Buluş konusu makine, cihaz, ürün ve yöntemin tarifnamede açıklanması resimleri gerektiriyorsa, yazılı kısım içermeyen,siyah-beyaz,teknik resim kurallarına uygun olarak çizilmiş resimler başvuruda yer alabilecektir.
Vekaletname (imza + kaşelenmiş olarak noter onaysız).
Avers ile Hizmetlerimiz
Soru & Cevap
El Cevap...
El Cevap...
El Cevap.
El Cevap...